2012-05-04

TYSTNAD RÅDER

Nu har det varit tyst här ett tag. Jag ber om ursäkt för det. Det har dock inte hänt så jättemycket med bryggandet.

Vad har hänt då?
Lagern tappades i tisdags om igen, det hade slutat bubbla och nivån i jäsröret var nere på en jämn nivå. Omtappning och ny oeschlemätning visade 1.034 i nytt FG värde, fortfarande något lågt. Det nya FG:t gör att vi hamnar på otroligt coola 3.5% ABV. Vi har alltså lyckats göra en folkbärs!
Alla är inte lika nöjda med resultatet, även om jag tycker det är otroligt festligt, men vafan att det här är första försöket på en lager tycker jag gör att det inte är så illa pinkat. Dessutom har vi kanske ringat in ett antal problemområden vid bryggning och jäsning av lager och kan nog göra det bättre nästa gång.
Självklart smakades brygden av, det stod undertecknad och bryggassistent Rödskägg för. Så vad smakade det? Liten och lätt beska, ganska lätt kropp med en ganska stor maltsötma och faktiskt överraskande frisk kolsyra. Det är som tur är ingen Harboe!
Vårt lilla provsmak och lite konsultation med kamraterna fick oss att dra slutsatsen att mellan 10 och 15 gram Citra nog blir lagom till torrhumling. Nu vet jag inte hur mycket slutprodukten kommer att platsa i SHBF:s definition för modern lager, men vet ni vad? Det skiter jag i!
Nu står jästunnan åter på sin plats i mitt kylskåp och inväntar butejering, detta kommer att ske på tisdag. Ganska lustigt är att ölet började jäsa igen så snart jag hade ställt tunnan i kylen igen. Nu har det förvisso redan jäst ut igen, men någon procentenhet mer fick vi kanske ut!

Kanske en bild eller två kan bistås med till nästa inlägg.
På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar