2012-05-10

TAPPAT OCH KLART

Nu är vår jävla lager äntligen omtappad till flaska. Mitt kylskåp kan åter fyllas med mat och jag kan lägga på mig de kilon jag tappat under de gångna veckorna. Vad gör man inte för bryggningen va? Nä jag skojar bara, jag har inte gått ner, det ser faktiskt ut att vara tvärtom, men det ska ändå bli skönt att kunna använda kylen igen.

Så igår samlades gänget hos mig för provning av öl och flasktappning av "Frunken Hip-Hop Lager". Vi började med att tvätta flaskor, tunna och övrig utrustning som skulle användas vid omtappning. Bara detta tog väl upp emot 40 min.
För första gången bestämde vi oss att prima ölet med sockerlag, vi skulle ju ändå tappa om det till en ny tunna för en sista filtreringsomgång. 125g bryggsocker och en skvätt vatten värmdes tills sockret hade lösts. Kastrull innehållande lag ställdes kort i handfatet och spolades med kallt vatten innan lagen hälldes från hög höjd rakt ner i botten på den tomma tunnan. Nu kunde filtrering påbörjas. Efter filtreringen hade vi tappat ca 1 liter öl, citran vi torrhumlade med torde vara boven i detta drama.
Vi mätte åter FG och fick nu ett värde som visade att alkoholhalten hade stigit till hela 4,4% ABV! (Det tycker jag själv är lite märkligt. Nästan en hel procentenhet starkare trots att vi måste ha blivit av med nästan all jäst vid senaste omtappningen.)
Ölet provsmakades självklart, denna gång av samtliga bryggare och betygen var blandade. Jag tycker själv att ölet kunde tjäna på lite kraftigare torrhumling och för den delen en lite större munbeska. Lite väl sött var det också, men det är dumt att döma ut ölet innan det fått stå på flaska ett tag. Övriga bryggare verkade tycka att det var gott, lite sött men gott.

Jag nämnde också at vi provade lite öl. Det blev förstås öl från det senaste släppet;
Sierra Nevada - Bigfoot 2012
Sierra Nevada - Ruthless Rye IPA
Great Divide - Old Ruffian
Amager - Hr Fredriksen Swedish Red Wine
samt Snopptorp Starkporter från Eskilstuna ölkultur. Inte från månadens släpp.
(Hoppas inte att jag glömde något öl nu)

Det mesta var drickbart+ till riktigt bra, den enda besvikelsen låg i Snopptorp Starkporter som var rökig men annars rätt klen, väldigt obalanserad tyckte vi alla faktiskt. Trist, men jag antar att den kanske kan bli lugnare på rökfronten om man låter ölet stå och därmed ge ett mer balanserat intryck.

Inga bilder denna gång heller. Men jag lovar att ni ska få en bild på flaskorna när de etiketterats.

Puss och kram, ses på stan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar