2012-05-17

ODE TO RUFUS

För en vecka sedan bryggdes det igen. Joel har tjatat i år på att han vill brygga en stout och så blev det.
Jag minns inte alla diskussioner vi haft om stout, om vad vi vill ha för smaker i vår egen stout och vad som gör en stout. Dessutom har vi i ngn månad nu sett till att prova oss mätta på olika stouts så att vi har ett bra utgångsläge när vi väl brygger en själva. Så vad blev det då? Inget mindre än (förhoppningsvis) en Russian Imperial Oatmeal Stout med kaffe som fått arbetsnamnet Ode to Rufus.

Som vanligt innebar bryggning på fyra man i en liten lägenhet till en del förvirring som i sin tur ledde till lakstopp. Vårt lakvatten hade först för låg temperatur, mäsken låg på 64°c om jag inte minns fel. Detta löstes genom att höja temperaturen på vattnet till ca 100°c, röra om i maltbädden och börja recirkulera på nytt. Vår lilla miss hade kostat oss en viss effektivitet och vi hamnade på ett lågt Oeschlevärde vilket innebar att vi fick kompensera med sötsaker. Men det gör inte så mycket, en kraftig stout tycker jag ska vara söt.
Vi smakade självklart lite innan vi pitchade jästen, det var himmelskt!

Nu står skiten på två tunnor à 14 liter var i Addes morsas källare, vårt vanliga lagringsställe när vi använder Safale US-05, det är perfekt temperatur för jästen där. Om ngn vecka "torrhumlar" vi den ena batchen med ngt trevligt kaffe medan batch nr 2 får bli orörd.

Nedan följer receptet.

Malt:
5500 g Pilsnermalt
1000 g Chocolate malt
1000 g Crystal malt
800 g Havremalt
300 g Rostat korn
200 g Rökmalt

Allting mäskat i 70 min på ca 69°c. Lakat med ca 20+ liter vatten på ca 100°c.

Tillsatser:
2,2 kg bryggsocker
7 dl ljus sirap

Humle:
60 min - 40 g Apollo
40 min - 20 g Nelson Sauvin
20 min - 15 g Chinook
10 min - 40 g Magnum
5 min - 15 g Magnum


Här får ni en lite ovanligt bild; Tunnorna är fulla men inte vi!?

Ursäkta bildkvalitén, min mobilkamera är kass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar