2012-04-22

LAGER, DEL 2

Igår kväll var det så dags att tappa om lagern till sekundärjäs. Vi var osäkra på om det skulle behövas en till omgång med jäst eller om det skulle bli att torrhumla istället. Efter mätning av oeschlevärde, som hamnade på 1.041, kom vi fram till att det visst behövdes sekundärjäs.
Det var knepigare att göra en lager än vad jag trott, även om jag läst att det skulle vara svårare. Det har varit fler "bakslag" än vi önskat.
Trots att ölet inte var utjäst fick jag i alla fall ett hum om nuvarande smakprofil, även om den troligen kommer att förändras ganska mycket till slutprodukten. Än så länge hade ölet en lätt svavelton både i lukt och smak, även om den var mildare än för en vecka sedan när det luktade ägg i hela köket. Beskan var lite för påträngande, snarare bitter än något annat och ölet var ännu så länge ganska maltigt sött. Färgen är vackert bärnstensröd och alltså lite mörk mot vad man önskar i en ljus lager, men vafan vi får väl se var det hela landar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar